top of page

טיול בהרי יהודה- הסטף

אורך המסלול: ישנם שני מסלולים קצר- 1.5 ק"מ, ארוך- 3.5 ק"מ.                                          מפת הסטף

אופי המסלול: המסלול הארוך מעגלי, המסלול הקצר מצריך הקפצת רכבים.

סימון שבילים: ירוק,כחול.

הערות: מומלץ להצטייד בפנסים, ובגדים להחלפה.

קישור לתחילת וסיום המסלול                                    

 

תיאור: אתר הסטף הוא מבין המקומות המרתקים והיפים ביותר שיש להרי יהודה להציע, על אף שהתחרות על תואר זה קשה, שכן הרי יהודה ידועים באתרי ההיסטוריה והנוף הקסומים שבהם, הסטף ללא ספק ראוי להימנות בראש רשימת האתרים היפים.

באתר זה ניתן לצפות בנוף עוצר נשימה, לחוות טיול בין שרידים היסטורים שחלקם מגיעים אף ל4,000 שנים טרם זמננו, להתרווח למנוחה במקום בו האוויר נקי נקי ולסיום כאילו שאלו לא מספיקים, לקנח במעיין קריר ונקבה החפורה בהר.

את מסלולינו נחל בחניון העליון בו נשאיר את רכבנו (שימו לב, אלו הרוצים לעשות את המסלול המקוצר יקפיצו רכב אחד ל"חניה התיכונה"- ראו במפה בקישור מעלה).

מהחניון העליון נלך מעט מזרחה לצידי הכביש עד שמצד ימין נבחין במדרגות בהן נרד. מעט אחרי תחילת השביל נבחין כי הוא מסומן בצבע ירוק ואדום. נמשיך ללכת עם שביל זה כל הזמן במגמת ירידה, עד אשר ניפרד (לאחר 20 דק' בערך) מהשביל האדום, בעוד אנחנו נמשיך על הירוק. לאורך הדרך ניתן להביט שמאלה (או יותר נכון קשה שלא להביט שמאלה) על הנוף עוצר הנשימה של נחל שורק.

במהלך הטיול אפשר לשאול את חברי המשפחה מדוע נחל שורק נקרא כך, אם הם צריכים רמז הוציאו מהתיק אשכול ענבים, אולי זה יעזור לפתרון השאלה. אם לא - עדיין הרווחתם הפסקה מתוקה. (שורק זהו שם זן הענבים שגדל בעבר על גדות נחל זה).

נמשיך על השביל הירוק עד שמצד ימין יהיה לנו גרם מדרגות קטן, נתפס אותו ונזכה לעצירה בצילו של העץ (כ2 מטרים מעליכם ישנה מערה קטנה). לאחר המנוחה נמשיך בדרכנו במסלול הירוק, שימו לב שאנו מתחילים לראות "חומות" אבן גבוהות לצידנו וביניהם גדלים עצי זית. חומות אלו נקאות "טרסות" ומטרתם לחסום את האדמה בה גדלים עצי הזית מלהחליק, אלו נבנו מכיון שאנו נמצאים על מדרון של הר, באתר ישנן טרסות כה עתיקות שחלקן מגיעות אף ללפני 4,000 שנים. בשלב כלשהו במסלולינו נגיע ל"צומת" T בה יש לפנות ימינה עם הסימון הירוק/ שביל ישראל (לבן-כחול-כתום).

בזמן זה ניתן להסביר לחברי המשפחה כי שביל ישראל נתחל לאורך קרוב ל1,000 ק"מ בין קיבוץ דן בצפון (סמוך לחרמון) לבין אילת בדרום. אפשר גם לשאול את הילדים מדוע קיבל השביל צבע יוצא דופן שכזה. בתור רמז ניתן לשאול אותם מה הצבע השולט בחרמון, ומה הצבע השולט במדבר (בו ממוקמת אילת), אם ככה... אז מה מקור הצבע הכחול?

כ100 מטרים לאחר הפנייה ימינה נגיע על הנקבה והמעיין, בשביל להיכנס אל הנקה יש לעלות מעט ימינה (היציאה תהיה למטה משמאל), אתם לא תתבלבלו, המקום תמיד מלא במשפחות שיודעות בדיוק מאיפה נכנסים לנקבה ומאיפה יוצאים. זה הרגע בו ההורים יכולים להישען לאחור, הוציא גזייה ופינג'אן ולהכין תה מתוק-מתוק בעוד הילדים יוצאים לחקור את נקבת המים (יש ללוות ילדים קטנים במסלול הנקבה).

את הנקבות נהגו הקדמונים לחצוב במטרה להגביר את זרימת המים במעיינות טבעיים. אם כן, מה מקור השם "נקבה"?

מי שהקפיץ את רכבו אל החניה התיכונה ומתכוון לעשות את המסלול הקצר יעזוב את המסלול כעט. היציאה לחניה התיכונה נמצאת מאזור הכניסה לנקבה (האזור העליון), שם ממשיכים מעט לכיוון דרום, לאחר כ100 מטרים מגיעים לכביש סלול, עליו ממשיכים כ5 דק' עד שמגיעים לרכבים.

 

מי שהשאיר את הרכב בחניה העליונה ובכוונתו לעשות את המסלול הארוך ימשיך מעט דרומה מאזור היציאה מהנקבה (האזור נמוך יותר). עד מהרה תעלו על מסלול המסומן כחול. במסלול זה ניתן לראות עצי רימון רבים, עצי זית ובהמשך עצי אלון גדולים מאוד ומרשימים. מעט אחרי עצי האלון ניתן לראות גת עתיקה.

גת זו מיוחדת ביותר מכיוון ובה נהגו להכין ייש בשיטה המסורתית של דריכה על הענבים, בנוסף לזה הוכן בגת זו גם יין מאוד משובח בשיטה קצת שונה. באחד מקירות גת זו תוכלו לראות 3 גומחות קטנות, גומחות אלו היו מופרדות משאר הגת, ורק צינור קטן חיבר ביניהם. בגומחות אלו הונחו ענבים אשר הגירו את העסיס אט אט ולא על ידי מעיכת הענבים, דבר זה הביא לייצירת יין מאוד משובח.  

בהמשך המסלול הדרך מטפסת ומתחילה לפנות לכיוון צפון, בדרכנו נפגוש עצי תאנים רבים. עם הגיענו אל הכביש יש לחצות אותו בבטחה אל צידו השני בו ממשיך המסלול הכחול. על מסלול זה יש להמשיך עוד כ30 דקות בערך עד החנייה בה השארנו את הרכבים. רגע לפני שעוזבים מומלץ לצאת אל מרפסת התצפית הסמוכה לחניה ולהיפרד מהמקום בתמונה משפחתית.

  

 

 

                            ניתן ליצור קשר לשאלות וקבלת פרטים ב: 052-3894584

                                                                             zvikaak@gmail.com    -צביקה

bottom of page