top of page

נגב מערבי- סביב נחל גרר תחתון

אורך המסלול: כ2 ק"מ, ישנם מסלולים רבים באזור איתם ניתן להאריך את המסלול.

אופי המסלול: מעגלי.

סימון שבילים: כחול, אדום.

קישור לתחילת וסיום המסלול

 

תיאור: נחל גרר הינו נחל גדול ומרכזי הנמשך מצפון הנגב, סמוך לישוב להב ועד הנגב המערבי, שם הוא נשפך לנחל הבשור. נחל גרר קיבל את שמו מהמקרא. בספר בראשית מסופר לנו כי יצחק בנו של אברהם הולך לאזור נחל גרר וחופר במקום באר. לאחר זמן מה מגיעים רועים מן המקום ורבים איתו על הזכות לשטח, יצחק עוזב את הבאר וחופר באר חדשה אך גם הפעם החלה מריבה עם המקומיים בנושא. לבאר השלישית שיצחק ואנשיו חופרים אין כל דורש והיא נשארת שלו.  ישנו חוקר שמעריך כי אותו נחל גרר מקראי נמצא בכלל בסיני, אך אין הדבר ודאי והוחלט לתת את השם נחל גרר לנחל זה. כמו כן, באזור בו נטייל נוכל לראות בורות מים עתיקים (לא עתיקים כמו הבורות של יצחק), אשר מסמנים לנו שגם אם אנו לא רואים מים במהלך המסלול, הם עדיין נמצאים מתחת לרגליים שלנו. 

 

את המסלול אנו מתחילים בחניון רעים. בין הישובים בארי ורעים, על כביש 232 ישנו שילוט לכיוון חניון רעים שקשה מאוד לפספס. עם הירידה לשביל העפר יש לנסוע מעט על הסימון האדום, לפנות שמאלה לאחר כ70 מטרים בפיצול השבילים ולאחר כ100 מטרים תגיעו לחניון רעים, חניון מוצל עם שולחנות פיקניק.

 

מחניון רעים יש ללכת על שביל המסומן בכחול לכיוון צפון (הדרך היא דרך המיועדת גם לרכבים על כן יש להיזהר). עד מהרה תשימו לב שהדרך יורדת במתינות ועולה במתינות, הסיבה לעלייה והירידה היא הכניסה של הדרך אל תוך נחל גרר. לרוב הנחל יבש או בעל מעט שלוליות אך בזמן שטפונות מומלץ להגיע ולצפות על הנחל שוצף- חשוב מאוד בעת שיטפון לא לנסות לחצות את הנחל.

בשלב זה, כאשר אתם בתוך אפיקו של נחל גרר ניתן לגשת אל שלוליות המים שבנחל ולהראות לילדים איזה סימן מותירה העקבה שלנו ולהשוות את צורת סוליות הנעלים. לאחר מכן אפשר לתת לילדים לחפש בבוץ, סמוך לשלולית עקבות בעלי חיים. אם רק מתאמצים מעט ניתן לראות שבאזור זה חיים מספר רב של בעלי חיים אותם אנו לא רואים מכיוון ואלו מקיימים חיים בעיקר בלילה.

לאחר שתרנו אחרי עקבות בעלי חיים נמשיך עם המסלול למעלה אל מחוץ לנחל ובצומת הדרכים נפנה ימינה (בשלב זה אנו עוזבים את הסימון הכחול, אך לכל המשך הדרך אנו נצעד במקביל אליו). כעבור 100 מטרים ניתן לראות מצד שמאל דרך סינגל בין העשבים אליה נפנה. ההליכה בשביל הסינגל מומלצת יותר מהליכה על השביל הרחב מכיוון שכאן ניתן לראות שפע כלניות (בין החודשים ינואר- מרץ) ושאר פרחים אחרים (בין החודשים מרץ-אפריל). לאחר 20 דק' הליכה ישנו פיצול נוסף, ישנו סינגל הממשיך ישר וישנו סינגל הפונה שמאלה, אנו נפנה שמאלה ועד מהרה נגיע למבנה הרוס.

מבנה זה הוא "באר אנטיליה", הוכחה ראשונה לכך שתחת הרגליים שלנו ישנם מים. מבנה זה נבנה לפני למעלה מ100 שנים ע"י העות'מאנים ששלטו בארץ. בבאר זו השתמשו בבעלי חיים המחוברים למערכת גלגלי שיניים מעץ. תנועת בעלי החיים בסיבוב הומרה ע"י גלגלי השיניים לתנועה של עלייה וירידה של שרשרת חבלים אשר להם מחוברים סוג של דליים, וכל אלו שאבו מים מבטן הקרקע ומביאים אותם אל בריכת אגירה על פני הקרקע.

זה זמן טוב לעשות עצירה ולנוח בצל עצי האקליפטוס במקום. ניתן לספר לילדים מהי באר האנטיליה ולתת להם לחפש את הבאר העמוקה, האזור בו הסתובבות בעלי החיים, מאיפה עלו וירדו הדליים למילוי הבריכה ובריכת האגירה עצמה.

המשך המסלול הוא לכיוון מערב (אך רק מעט), מרחוק נוכל לראות משוכות צבר וסמוך אליהם 2 מבנים נמוכים בעלי כיפה, ניגש אל אלו ונתבונן מבחוץ ומבפנים. שני מבנים אלו הם ההוכחה השנייה והשלישית שלנו לכך שתחת האדמה ישנם מים. מבנים אלו נבנו לפני 1,500 שנים (בערך) ושרדו עד ימינו. בעבר מבנים אלו היו עמוקים הרבה יותר, אך בחלוף השנים האדמה שנסחפה פנימה סתמה אותם. מבנים אלו כאמור הם בורות מים עתיקים.

מהבורות נשוב על עקבותינו ובבאר האנטיליה נפנה ימינה (הפעם על דרך העפר לרכבים), עד מהרה נראה סימון אדום הפונה ימינה, נפנה אל שביל זה, נרד שוב אל נחל גרר ונעלה חזרה (הפעם החצייה תהיה בוצית יותר). נמשיך עם המסלול האדום שיפנה שמאלה חזרה לכיוון החניון.

עד שנגיע לחניון מאוד מומלץ לרדת מהשביל ולהתקרב אל הנחל (אבל לא יותר מדי), מכאן נוכל לראות את הנחל במלוא הדרו, שכן אזור זה גבוה יותר ומצוקי. עוד 10 דק' הליכה ואנחנו ברכבים.

 

                    ניתן ליצור קשר לשאלות וקבלת פרטים ב: 052-3894584

                                                                                    zvikaak@gmail.com    -צביקה

bottom of page